Birželio 16d. Sekmadienis

AVIETĖS – ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

2016 Lapkričio 29d.
Peržiūrų skaičius: 19760
AVIETĖS – ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

Vis greitėjantis gyvenimo tempas daro įtaką mūsų mitybos įpročiams ir maisto produktų pasirinkimui. Nuo viso to smarkiai priklauso mūsų savijauta, darbingumas, bendra sveikatos būklė. Nevisavertė mityba gali būti priežastis virškinimo, širdies, kraujagyslių bei kitų ligų priežastimi. Nuo intensyvaus darbo kompiuteriu ir patiriamo streso, aktyvėja ankstyvas organizmo senėjimas, daugėja laisvųjų radikalų, kurie iškraipo metabolizmo procesus, pažeidžia ląstelių membranas, ribosomas, nukleorūgštis, o tai sąlygoja įvairias lėtines ligas.

Šiuo metu yra plačiai tyrinėjama antioksidantų daroma teigiama įtaka ląstelių membranoms, įvairių ligų profilaktikai. Antioksidantai – labai plati junginių grupė. Tai gali būti vitaminai ir provitaminai, ypač beta karotinas, vitaminai C ir E. Daug įvairių fitocheminių medžiagų išskiriama iš vaisių bei daržovių arba sintetinama.

Mitybos reikšmė chroniškų ligų prevencijai skatina visuomenės susidomėjimą maisto produktais, kuriuose gausu sveikatai naudingų medžiagų.  Mokslininkai daug dėmesio skiria uogoms, nes jose antioksidantų koncentracija yra kur kas didesnė nei kituose, dažnai vartojamuose, vaisiuose ar daržovėse. Dėl uogose aptinkamo didelio fenolinių antioksidantų kiekio bei įvairovės ir jų teigiamo poveikio sveikatai, uogos dažnai vadinamos natūraliu funkcionaliuoju maisto produktu. Epidemiologiniais tyrimais nustatyta, kad valgant daugiau vaisių ir daržovių sumažėja rizika susirgti kai kuriomis vėžio, širdies ir kraujagyslių ligomis bei cukriniu diabetu. Šis teigiamas poveikis sveikatai siejamas su vaisiuose ir daržovėse esančiais natūraliais antioksidantais, karotinoidais, vitaminais bei fenoliniais junginiais.

Pasaulio sveikatos organizacijos PSO (WHO) 2005 m. ataskaitoje teigiama, kad uogose ypač gausu natūralių antioksidantų, teigiamai veikiančių žmogaus sveikatą. Uogose esantis antocianinas yra antioksidantas, padedantis kovoti su vėžiu, širdies ligomis ir kitais negalavimais. Antocianinų žmogaus organizmas pats nepasigamina, todėl jie turi būti gaunami su maistu.

Avietės yra vienos vertingiausių uogų, turinčios didelį kiekį antioksidantų. Pirmieji avietes ištyrė graikai ir romėnai, kurie jas valgė ir jomis gydėsi. Aviečių uogos ne tik aromatingos, išsiskiria geru skoniu, bet turi ir didelį kiekį fenolinių junginių bei vitaminų A,C, E, PP, B1, B2, P, folio rūgšties. Jos yra puikus natūralių antioksidantų šaltinis. Pagrindiniai aviečių uogose aptinkami antioksidantai – antocianinai, elago rūgštis ir jos dariniai bei proantocianidinų tipo taninai. Šiuo metu mokslininkai ypač domisi elago rūgštimi. Elago rūgšties yra įvairiuose vaisiuose, tačiau avietėse ir gervuogėse jos koncentracija ypač didelė. Nustatyta, kad elago rūgštis pasižymi priešvėžiniu aktyvumu blokuodama įvairias reakcijas ir medžiagų apykaitos procesus, skatinančius vėžinių ląstelių atsiradimą.

Farmakologiniai tyrimai parodė, kad aviečių preparatai pasižymi antioksidantiniu, priešvėžiniu, antibakteriniu, hipoglikeminiu, svorį mažinančiu, antiproliferaciniu, priešuždegiminiu, antialerginiu poveikiu. Avietėse esančios maistingosios medžiagos mažina karščiavimą ir skausmą, skatina prakaitavimą ir diurezę, veikia sutraukiančiai, mažina cukraus kiekį kraujyje.

Pagal Amerikos vėžio tyrimų instituto tinklapio medžiagą, visos uogos, bet ypač braškės ir avietės, turi daug elago rūgšties (natūralus fenolio antioksidantas, kurio yra vaisiuose ir daržovėse). Atliekant laboratorinius tyrimus paaiškėjo, jog ši medžiaga gali padėti užkirsti kelią atsirasti odos, šlapimo pūslės, plaučių, stemplės ir krūties vėžiui. Taigi turėkite galvoje, kad rinkdamiesi naudingą maistą galite ženkliai sumažinti vėžio riziką. Nepraleiskite šviežių uogų meto vasarą, taip pat uogos nepraranda savo gerųjų savybių šaldytos arba džiovintos.

URBANFOOD.LT

Elektroninis paštas: info@urbanfood.lt
Tinklalapis: www.urbanfood.lt
Facebook: urbanfood1



13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

Rugsėjis – Amerikoje nacionalinis medaus mėnuo. Tačiau ne to, kurį kopinėja jaunavedžiai, o tikro, geltono saldumyno, pagaminto darbščiųjų bitučių. Tačiau ar žinote, kad medus tinka ne tik meduoliams kepti ar arbatai pasaldinti. Portalas...


Žalioji arbata naudingesnė už kavą

Žalioji arbata naudingesnė už kavą

Jei dieną paprastai pradedate puodeliu kavos, rizikuojate ne tik susilaukti insulto ar širdies infarkto, bet ir veikiausiai pasensite daug greičiau už tuos, kurie kasdien renkasi žaliąją arbatą. Visame pasaulyje medikai pripažįsta žaliosios...


Maitinimosi įpročių reikia mokyti anksti

Maitinimosi įpročių reikia mokyti anksti

Prancūzijoje, kaip ir visoje Europoje, augant tunkančių vaikų skaičiui, imta įgyvendinti prevencinę programą, kuria jau susidomėjo ir kitos šalys. Evreux mieste programa EPODE, skirta užkirsti kelią vaikų nutukimui, pradėta įgyvendinti prieš...


Kalorijas skaičiuoti bus paprasčiau

Kalorijas skaičiuoti bus paprasčiau

Vis daugiau žmonių skiria didesnį dėmesį savo mitybai, reikalauja daugiau ir geresnės informacijos ant etikečių ir nori, kad ji būtų aiški, paprasta, išsami, atitinkanti vienodus reikalavimus bei patikima. Šiomis temomis susirūpino ir Europos...


Pusryčiai: į ką turime atkreipti dėmesį prasidedant mokslo metams

Pusryčiai: į ką turime atkreipti dėmesį prasidedant mokslo metams

Suaugusiems atostogų nukrypimai trunka ne ilgiau nei trisdešimt dienų. Kitaip yra su vaikais. Jie asimetriniu dienos režimu gyvena tris mėnesius - tai pakankamai laiko neigiamam įpročiui atsirasti. Atsisakyti saldaus rytmečio miego vaikams sunku...


Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Kaip teisingai maitintis, norint darbe pasiekti užsibrėžtų tikslų ir būti sėkmingu – į šį klausimą atsako Vokietijos mokslininkas, daktaras P.Giunteris. Farmakologijos ir maisto produktų chemijos specialistas atliko ne vieną stebėjimą ir...


Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Gegužės antroje pusėje registruoti pirmieji šiais metais net du trichineliozės židiniai Kauno apskrityje. Specialistai perspėja, kad trichinelėmis užkrėsta kiauliena išoriškai niekuo nesiskiria nuo geros mėsos O ir skonis gali būti kuo...


Šarminio jonizuoto vandens savybės

Šarminio jonizuoto vandens savybės

Šiame straipsnyje Jums atskleisime šarminio jonizuoto teigiamas savybes. Šiuolaikinės medicinos tėvas Hipokratas teigė: „Jūsų maistas turi būti vaistas ir Jūsų vaistas turi būti maistas“. Akivaizdu, kad nuo to, kokį vandenį geriame,...


Arbata mažina cholesterolį

Arbata mažina cholesterolį

Girdėjau, kad arbatą sveika gerti sergant hipertenzija? Ar tai tiesa? Sakoma, jog geriantieji arbatą rečiau suserga širdies infarktu ir išeminiu insultu už jos negeriančius. Išgeriantiems vieną puodelį arbatos per dieną širdies infarkto rizika...


Sveikatos pagrindas - harmonija su pasauliu

Sveikatos pagrindas - harmonija su pasauliu

Tarptautinio Gyvenimo meno labdaros ir paramos fondo socialinių programų vedėja Mira Jaskevič į uostamiestį atvyko po misijų "karštuose" pasaulio regionuose, kur liejasi kraujas, nedžiūva paprastų žmonių ašaros. Pakalbinome ją. Kokią...


Penki mitai apie pieną

Penki mitai apie pieną

Daugelis mūsų yra ragavę dar garuojančio, šilto, močiutės ką tik pamelžto pieno. Nenuostabu, kad Lietuvoje, kur smulkus žemės ūkis itin paplitęs, gajos kaimo tradicijos ir bei visuomenėje susiformavę mitai apie šį produktą. Gerai, kad šiandienių...


Graikų šventinis desertas – baklava

Graikų šventinis desertas – baklava

Į kalėdinės mugės pristatymą pakvietusios Vilniaus tarptautinės moterų organizacijos narės parodė, kaip jų gimtinėse ruošiamasi Kalėdoms. Nelaukite paskutinės minutės ir jūs. Graikijoje Kalėdų stalas neįsivaizduojamas be baklavos –...


Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?

Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?

Šviežios braškės ir kitos uogos yra skanumynas, tačiau jei prieš valgydami jų nenuplausite, sėkmingai suvalgysite šiek tiek daugiau nei vien tik uogą. Žinoma, tai nereiškia, jog visi tokie maisto "priedai" yra žalingi, tačiau kai kuriais...


Kodėl taip linksniuojamas glitimas?

Kodėl taip linksniuojamas glitimas?

Lapkričio mėnesį maisto produktams be glitimo „Bauck Hof“ ir „3 PAULY“ 15% nuolaida. Išieškoti skoniai. Pasiūlymas galioja lapkritį perkant internetu ir visose „Livinn - sveiki produktai“ parduotuvėse. Nuolaidos...


Salierų antpilas senjorams

Salierų antpilas senjorams

Senovės egiptiečiai ir graikai salierą naudojo maistui ir apeigų metu, salieras taip pat buvo žinomas kaip afrodiziakas. Šiandien dietologai ir vegetarai ypatingai vertina, liaupsina ir rekomenduoja salierą vartoti kuo dažniau. Salierai ne tik...


Pasaulio delikatesų sąrašą papildo - quinoa (liet. bolivinė balanda)

Pasaulio delikatesų sąrašą papildo - quinoa (liet. bolivinė balanda)

Anglakalbiai vis dar neperskaito žodžio quinoa, tuo tarpu mums, lietuviams, gerokai paprasčiau. Nors daugelis vyresnės kartos tautiečių bolivines balandas sieja su mūsų kiemuose ir tarpuvartėse augančiomis piktžolėmis (taip pat vadinamas...


Skysti grūdai: naujiena kūnui, skrandžiui ir sveikatai

Skysti grūdai: naujiena kūnui, skrandžiui ir sveikatai

Sunku įsivaizduoti šiuolaikinį žmogų, nepasidavusį beprotiškam gyvenimo tempui ir technologijų brovimuisi į mūsų kasdienybę. Įpratome gyventi, miegoti, dirbti, net valgyti greitai, apie tai net nesusimąstydami. Tokie gyvenimo tempai retą...


Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos specialistai sako, kad šviežios daržovės yra vienas iš pagrindinių mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų, karotinų ir virškinamosios ląstelienos šaltinių....


Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar kada nors susimąstėte, koks pienas atkeliauja iki jūsų stalo? Parduotuvėse ant esančių pieno pakuočių vaizduojamos žaliuojančios pievos ir saulėkaitoj besiganančios karvės, kas suteikia mums iliuziją apie švarų ir šviežią lyg iš močiutės...


Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų. Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų,...


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9